Catàleg d’Activitats

Propostes d’activitats que la FAC ofereix als ateneus federats, com documentals, xerrades i actuacions musicals

PROPOSTES FAC

En aquest apartat els ateneus vinculats a la FAC podreu trobar les propostes que generi la pròpia Federació d’Ateneus de Catalunya per vosaltres.

Ja podeu presentar a la vostra entitat el documental produït per Federació d’Ateneus de Catalunya (FAC): “Ateneus Llavor de Llibertat”.

Us proposem:

Projecció del documental a l’entitat i presentació per part del seu director Sergi Sandúa de la productora Nosotros Films.

Podeu dur a terme l’activitat amb diferents opcions:

Podeu dur a terme l’activitat amb diferents opcions:

 1. Projecció del documental.
 2. Projecció del documental + presentació i debat amb director.
 3. Projecció del documental + presentació i debat amb un membre de la junta directiva de la FAC.

El documental es pot projectar en diferents formats:

 • El DVD que ha editat la FAC i hem enviat a les entitats
 • En versió .MOV
 • En DCP.

Cal que els ateneus tinguin en compte els requisits tècnics dels que disposen per triar el format

en el que es vol projectar.

Us oferim:

 • Edició del cartell en pdf perquè el pugueu imprimir i fer difusió de l’activitat.
 • Punt de venda de DVD’s. El cost de cada DVD és de 10 € (l’Ateneu es quedarà 5€ per DVD venut).

Cost de l’activitat:

Gratuït si només es projecta el documental.

70 € + IVA (ja inclou el transport dels ponents).

Contacte

Per tal de dur a terme la presentació i projecció del documental a la vostra entitat podeu escriure un correu a ateneus@teneus.cat o bé trucar al 93 268 8130. En el Cas que només vulgueu fer la projecció sense presentació us agrairíem que ens faciliteu la data de la projecció,

Ateneus: Llavor de persones.

Ateneus: Llavor de cultura

Ateneus: Llavor de pensament.

Ateneus: Llavor de llibertat.

Més informació a: https://www.ateneus.cat/documental-ateneus-llavor-de-llibertat/ 

ACTUACIONS EN VIU

Espectacles en directe, concerts, mostres de cultura popular, actuacions musicals i teatrals de tot tipus.

Les Jornades de Guitarra de Catalunya 2020 volen ser un seguit d’activitats entorn la guitarra arreu del territori català; enguany es dediquen especialment a la figura d’Emili Pujol en motiu dels anys de la seva mort. Actes diversos es desenvoluparan de setembre a desembre en marcs tant diferents com propostes i públics hi ha. Les propostes d’aquest festival passen per concerts, conferències, concerts pedagògics, tallers, exposicions, mostres de guitarrers, documental, presentació de cd, de llibre…

Si a la vostra entitat esteu interessats a acollir una de les activitats d’aquestes jornades, podeu enviar un mail a mariarigi@gmail.com. Les condicions econòmiques de les activitats són negociables i l’organització està disposada a pagar el lloguer de la sala o a repartir els ingressos deriviats de la venda d’entrades.

CONSULTA EL DOSSIER.

Contacte: Maria Ribera

mariarigi@gmail.com | 680474409

El follet Joan i la remeiera Tupinamburga t’acompanyen a descobrir el món de les plantes remeieres. Al llarg del camí faràs bons amics que t’ensenyaran les plantes que es troben a la muntanya, per a què s’utilitzen i algun dels seus secrets.

Explicació del conte i olorem algunes de les plantes protagonistes tot fent un petit joc per endevinar a quins personatges pertanyen.

Possibilitats d’escollir entre dos tallers:

 • Realització d’un herbari amb les herbes i personatges protagonistes del conte.
 • Realització d’un saquet d’espígol i targeta personalitzada.

Material necessari: Taules pel taller

Durada de l’actuació: 60 minuts

Preu: 200 € + IVA (+ desplaçament si hi ha mes de 100Km. des de Vilafranca)

Contacte

tupinamburga@gmail.com | 608787299

Tipus d’activitat: Presentació i recital tenor i piano.

Presentació de l’entorn cultural a Paris a l’època de Marcel Proust per part del crític musical Sr. Jorge de Persia
Concert amb el pianista Josep Buforn i el tenor Jordi Cortada
Interpretant obres de Reynaldo Hahn, Duparc, Debussy, Fauré, Albèniz, Wagner, etc.

Durada de l’actuació: 1,15 hores
Material necessari: Piano afinat, faristol i micròfon pel presentador
Cost: 1000 €

Contacte: Jordi Cortada Passola
j.cortada@hotmail.com | 600 40 22 07

Espectacle teatral. Secció de l’Ateneu Santfeliuenc integrada en la seva totalitat per dones que va néixer amb la voluntat d’impulsar la poesia a la nostra ciutat. 

Dones amb Veu és, des de novembre de 2012, una secció de l’Ateneu Santfeliuenc integrada en la seva totalitat per dones que va nèixer amb la voluntat d’impulsar la poesia a la nostra ciutat.

El grup ha anat desenvolupant els seus espectacles, incloent-hi no només els textos poètics sinó la dansa i la música, tenint cura dels detalls i de la posada en escena. Al llarg dels seus set anys d’existència Dones amb Veu han presentat vint-i-tres espectacles diferents de poesia, col·laborant amb altres professionals de les arts.

L’ESPECTACLE

 A l’espectacle “Omplint el buit” es veu reflectit el treball d’experimentació d’aquests set anys per aconseguir arribar a la major part de públic, adquirint una gran maduresa.

Viatjant pel llibre de Rosa Maria Arrazola, Buit de Març, sorgeix la idea de l’espectacle  “Omplint el buit”. Si la història ha anat creant un buit de dona toca omplir-lo de veritat, de l’ésser amb veu i drets.

Dones amb Veu és, des de novembre de 2012, una secció de l’Ateneu Santfeliuenc integrada en la seva totalitat per dones que va nèixer amb la voluntat d’impulsar la poesia a la nostra ciutat.

El grup ha anat desenvolupant els seus espectacles, incloent-hi no només els textos poètics sinó la dansa i la música, tenint cura dels detalls i de la posada en escena. Al llarg dels seus set anys d’existència Dones amb Veu han presentat vint-i-tres espectacles diferents de poesia, col·laborant amb altres professionals de les arts.

L’EXPOSICIÓ

El llibre d’Arrazola conté un grafisme i joc de paraules que potencien la intenció dels seus poemes, això ens porta a pensar en la poesia plàstica, un poema visual, un poema tàctil, i així sorgeix la idea de crear una exposició fotogràfica i de poemes escrits en llenguatge Braille i tinta, acompanyats d’una instal·lació que fa referència a l’escenografia del recital.

Poemes que s’escolten, es veuen, es toquen, que ens transporten a llocs amb olor i sabor propi.

Fotògrafs: Victoria Bradley, Jordi Manosa i Chari Barrio.

Amb la col·laboració d’ONCE Catalunya.

Rapsodes: Dones amb Veu:

Mercedes Losada, Núria Barberán,

Raquel Ibáñez, Mabel Ibáñez i M. Jesús Bono.

Música: El Guajiro i Su Watusi

Dansa: Mercedes Losada

Escenografia: Raquel Delgado

Assistent de direcció: Rita Noutel

Idea i direcció: Mercedes Losada

Preu:  CAIXETS DELS MÚSICS: 300 €

DESPLAÇAMENTS I DIETES: 200 € (a concretar segons distància)

TRASLLAT DE L’EXPOSICIÓ A CÀRREC DE L’ENTITAT CONTRACTANT

Necessitats tècniques:

 • 5 MICRÒFONS DE DIADEMA
 • TAULA DE SO I LLUMS
 • TÈCNIC DE SO I LLUMS

Mides escenari: ESCENARI O ESPAI DE 6X7 METRES (APROX.)

Vigència de l’espectacle: setembre 2019 – febrero 2020

Contacte

93 685 32 42 (LAURA) | 654 084 614 (MERCEDES)

Duet musical format per Griselda Ramón, a la veu i Àlex Jordi, al piano

El duet La Veu Humana està format per Griselda Ramón, a la veu i Àlex Jordi, al piano.

Griselda Ramón fóu fundadora de la cooperativa musical “Operaílica” i es dedica principalment a difondre el patrimoni musical del Modernisme Català. Ha col.laborat molts anys en l’espectacle “Òpera Y Flamenco” i també amb els Museus de Sitges, el MNAC i el TNC.

Àlex Jordi és organista de la Parròquia Alemana de Barcelona. Antic alumne de Jordi Camell I Àngel Solé. Ha col.laborat també amb els museus de Sitges, el MNAC i el TNC.

Ofereixen sis propostes musicals:

MESTRES DEL BOLERO

És la proposta amb més èxit de “La Veu Humana”, en ella farem un viatge pels boleros més coneguts i reconeguts de sempre mentre coneixem una mica més als seus compositors i també les històries d’algunes de les seves cançons més populars.

UN TOMB PER LA MÚSICA CATALANA

Un petit viatge per la nostra música i alguns dels seus compositors més coneguts, fent especial énfasis al 150 anniversari del naixement del músic i compositor Enric Morera. Us hi apunteu?

DE MUSICAL I DE PEL·LÍCULES

Els Musicals que  estan tan de moda, han format part molts cops de la nostra cartellera de cinema habitual. Us proposem un petit tastet d’alguns d’aquests musicals que han estat o s’han convertit en pel·lícules de més o menys èxit mentre coneixem alguna anècdota interessant de totes elles. El Mago de Oz, Casablanca, Cabaret, West side Story o Els Miserables són algunes de les nostres propostes.

DESDE MONTMARTRE

Basat en els textos que Rusiñol va escriure des de París per “La Vanguardia” sota el nom de “Desde el Molino” l’any 1890. En ells es toquen temes de rigurosa actualitat encara avui; la qual cosa sorprén i al mateix temps ens dona una perspectiva irònica i fresca per la forma en que ens parla de temes com l’excès de publicitat, les  franquicies, l’inmigraciò o el maltractament de les dones. Sota un context atemporal i en forma de cartes escrites entre dues germanes, es parla de tots aquests temes mentres fem un tastet de la música francesa de tots els temps.

EL MODERNISME A CATALUNYA

Parlem de les principals característiques d’aquest art, intercalant peces musicals de l’època que il.lustrin allò que s’ha dit. Algunes peces són ja conegudes i altres són gairebé inèdites. El projecte sencer engloba 9 temàtiques i 10 peces musicals escollides segons el nostre criteri d’interès. En inici el projecte consta d’un pianista i una cantant. Si es dona el cas, un narrador que llegeix el text en l’idioma del públic.

UN NOU CONCERT DE NADAL

Sota l’esquema d’un concert amb Nadales, es combina la poesia i les cançons de Nadal introduides per cronologia temàtica : S’acosta Nadal,  Nadal, Cançò de Maria, Figures de Pessebre, Jesús, Jesús i Els tres Reis. Els poemes i les cançons s’enllacen de forma natural ja que moltes  d’elles parteixen d’extractes o parts d’alguns dels poemas recitats. Els autors i músics escollits van des de Mompou, Toldrà, Lope de Vega, Maragall o Segarra, fins a l’arrel totalment popular.

Preu: 300 € + despeses de transport (cada actuació).  En el cas que s’hagi de dur el piano, el preu serà de 360 €.

Contacte: Griselda Ramon

griselda.ramon@hotmail.com | 670 801 204

Malabars i equilibris, versió de sala i de carrer. Un personatge incombustible, El Professor Karoli, combinant enginy amb la presentació d’artilugis amb rodes, monocicles alts amb cames, bicis nanes de 10, 20 i 30 cms, Karoli demostrarà la seva passió per les rodes fent el mes difícil, com no, sobre rodes! Un espectacle visual apte per a tots públics.

Premi de votació popular dels premis de Circ Zirkòlika 2015

Deixeble de Rogelio Rivel, amb qui va aprendre les tècniques de malabars i monociclisme, Karoli ha estat molt vinculat a l’Ateneu Popular de 9Barris (Barcelona) i ha treballat per al desenvolupament i normalització del circ a Catalunya com a president de l’Associació Catalana de Circ (ACC ), durant els anys 90; i més recentment com a vocal de la junta de l’Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC) .

Vídeos:

Contacte

info@karoli.com | 647903385

*Si ets una entitat membre de la Xarxa de Teatres d’Ateneus de Catalunya (XTAC), aquest espectacle té una proposta econòmica especial. Contacta amb Lali Barenys (xtac@ateneus.cat).

XERRADES I CONFERÈNCIES

Cicles de xerrades de diferents temes d’actualitat, polítics, socials i culturals. Presentacions i taules rodones.

Afortunadament assistim al desenvolupament de les ciències sobre la sexualitat humana i a moviments d’alliberació sexual (dones, homosexuals, transsexuals…) que han portat al reconeixement de diversos drets humans connectats amb la sexualitat. En aquest procés superem els prejudicis i desenvolupem el respecte de la identitat sexual i la dignitat de la persona.

Sovint, però, sentim que són les religions (catolicisme, protestantisme integrista, islam) les que s’oposen a qualsevol avanç, perdent el contacte amb la realitat de la gent. Per què les religions volen dominar la nostra sexualitat? Per què discriminen les dones i els gais? I, al mateix temps, per què amaguen els crims i les violències sexuals realitzades a l’església?

Cost/despeses de desplaçament: 110 € + desplaçament

Durada de la xerrada: 1h/1h 30

Contacte: Krzysztof Charamsa

info@kcharamsa.com | 618 498 677

A càrrec de Joan Tamayo Sala, advocat i activista pels Drets Humans, membre de la junta de l’Institut de Drets Humans de Catalunya. Disposeu de 5 propostes diferents. Tot i que també es poden fer les xerrades a mida.

EL DRET A LA CIUTAT

DRETS HUMANS I EDUCACIÓ

SENSIBILITZACIÓ SOCIAL EN DRETS HUMANS FONAMENTALS

ELS DRETS SOCIALS .QUE SON?

DRETS HUMANS I POESIA

Cost: 50€

Descarrega’t la fitxa clicant aquí.

Contacte: Joan Tamayo

joantamayo@gmail.com | 629843674

Dels historiadors Ramon Arnabat i Xavier Ferré

VIGENT.- La Federació d’Ateneus de Catalunya va editar el 2015 el llibre “Ateneus: Cultura i llibertat. Associacionisme a la Catalunya contemporània”. Els historiadors Ramon Arnabat i Xavier Ferré, són els coautors de la publicació, que fa un recorregut pel moviment associatiu al Principat de Catalunya des de l’Edat mitjana fins a l’actualitat, tot destacant la seva aportació a la formació intel·lectual de les classes subalternes.

A més de remarcar la centralitat dels ateneus en la tasca culturitzadora i polititzadora de les classes populars, l’obra incideix en la tipologia d’aquestes entitats associatives, les quals, des de vessants ideològics diversos, acompleixen un objectiu cohesionador dels sectors socials que s’hi identifiquen.

L’afany actualitzador d’aquesta recerca explica la introducció de models sociabilistes que a hores d’ara malden per projectar socialment noves necessitats i concepcions. El llibre ha estat editat per la Federació d’Ateneus de Catalunya amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona.

Reportatge clicant aquí.

Contacte

ateneus@ateneus.cat.

EXPOSICIONS

La capsa de les bèsties és un element expositiu mòbil per ajudar a conèixer la figura de Josep Carner. Vol ser un catalitzador que apropi a tots els públics els poemes del seu recull Bestiari, permeti gaudir de les composicions musicals originals de Joan Díaz i albirar les possibilitats sonores d’alguns instruments tradicionals.

Es presenta com una petita exposició presidida per la figura d’un gall que convida els espectadors a apropar-s’hi per anar descobrint tots els seus secrets. L’artefacte s’ha pensat com un dispositiu autònom que convida el públic a explorar-lo lliurament i a descobrir, de manera intuïtiva, totes les seves propostes. El dibuix d’unes mans o un dits indica on cal apropar-se o què cal prémer per desplegar tots els continguts de la petita exposició interactiva. Es proposen també activitats per acompanyar l’exposició.

Qüestions pràctiques

La capsa té rodes amb fre i una caputxa fligtcase protectora, amb quatre nanses, per facilitar el transport i l’emmagatzematge. El conjunt pesa 100 kg i té unes dimensions exteriors de 65 x 65 x 150 cm.

Per instal·lar La capsa de les bèsties cal situar-la al lloc escollit, bloquejar dues rodes amb el fre i treure la caputxa protectora. A continuació s’ha de muntar el gall que està guardat al calaix. Si l’espai ho permet cal buscar un lloc ben il·luminat o bé jugar amb els focus de la sala per reforçar la presència de l’artefacte.

El dispositiu dels autòmats pot funcionar sense necessitat d’estar endollat al corrent gràcies a una bateria que té una autonomia de 6 a 8 hores. Però també es pot deixar endollat de manera permanent. Per recarregar totalment la bateria cal un mínim de 5 hores. En els documents adjunts trobareu la informació completa sobre l’exposició i les recomanacions d’ús:

– PDF: Què és la Capsa de les Bèsties?

– PDF: Guia d’ús La Capsa de les Bèsties

Per demanar-la ens podeu escriure a tecnic@ateneus.cat

La Federació d’Ateneus de Catalunya i el magazín La Mira han elaborat aquesta exposició que repassa l’espoli patrimonial franquista vers l’associacionisme ateneístic.

L’espoli patrimonial fou un mecanisme repressiu de primer ordre en el qual confluïen la voluntat política de càstig als “enemics” i l’interès econòmic del Nuevo Estado sorgit de la victòria de la Guerra Civil. Des de l’inici de la insurrecció, el Movimiento Nacional buscà consolidar-lo sobre una sòlida base legal, construïda expressament per legitimar la usurpació patrimonial generalitzada a totes les persones físiques i jurídiques, vives o mortes/existents, que qualificà d’enemics polítics. Centenars d’immobles foren espoliats a les entitats del moviment associatiu de Catalunya.

Característiques: 13 plafons Banner de 80×180 cm, lona frontlit fotogràfica impresa en alta qualitat digital, tot en color a una cara. Suports per X-Bàner. 

Condicions d’itinerància de l’exposició: es recomana que l’itinerància sigui d’entre 2 i 3 setmanes. L’ateneu interessat a acollir una itinerància pot ocupar-se del transport de l’exposició (caldrà que la vingui a buscar a la seu de la federació i la torni un cop acabada la itinerància). També hi ha la possibilitat que la Federació s’ocupi del transport, repercutint el cost a  l’ateneu. El muntatge i desmuntatge va a càrrec de l’ateneu organitzador, i la federació revisarà l’exposició un cop retornada. Si es donés el cas que hi hagués algun desperfecte l’entitat n’haurà d’assumir el cost. 

Materials i activitats de suport: Hi ha la possibilitat de disposar del material següent: 

 • Cartell per anunciar l’exposició: l’ateneu interessat se li farà arribar un document en format pdf per poder-lo imprimir. 
 • Imatge per a xarxes socials
 • Programa de mà de l’exposició. Quan s’encarrega l’exposició se’n rebran 20. Si se’n volen més, s’hauran de demanar a la FAC.

Hi ha la opció d’afegir una conferència explicativa sobre l’exposició. En aquest cas els honoraris serien: pagament de 150€ per conferència/xerrada + el preu del desplaçament en funció de la distància a recórrer.

Contacte

secretaria@ateneus.cat

La música és una part molt important de l’activitat dels nostres ateneus. La nova exposició que presenta la Federació d’Ateneus de Catalunya pretén fer un recull de l’activitat musical que es viu i es genera des dels Ateneus.

La informació que hi trobareu és la que han tramès 21 ateneus, a partir d’un qüestionari en línia organitzat en cinc seccions que són les que han conformat, alhora, el material i l’ordre de l’exposició:

 • Compositors i música vinculada als ateneus
 • Músics i agrupacions
 • Escoles de música
 • Cicles i festivals de música
 • Auditoris dels ateneus

Característiques: 12 Banderoles 80×180 cm lona frontlit fotogràfica imprès en alta qualitat digital tot color una cara. Suports X-Bàner.

Condicions d’itinerància de l’exposició: es recomana que l’itinerància sigui d’entre 2 i 3 setmanes. L’ateneu interessat a acollir una itinerància pot ocupar-se del transport de l’exposició (caldrà que la vingui a buscar a la seu de la federació i la torni un cop acabada la itinerància). També hi ha la possibilitat que la Federació s’ocupi del transport, repercutint el cost a  l’ateneu. El muntatge i desmuntatge va a càrrec de l’ateneu organitzador, i la federació revisarà l’exposició un cop retornada. Si es donés el cas que hi hagués algun desperfecte l’entitat n’haurà d’assumir el cost. 

Materials i activitats de suport: Hi ha la possibilitat de disposar del material següent: 

 • Cartell per anunciar l’exposició: l’ateneu interessat se li farà arribar un document en format pdf per poder-lo imprimir. 
 • Imatge per a xarxes socials

Contacte

secretaria@ateneus.cat

La publicació del llibre “Ateneus: Cultura i llibertat. Associacionisme a la Catalunya Contemporània” (2015), obra dels historiadors Ramon Arnabat i Xavier Ferré, ha propiciat que la Federació d’Ateneus de Catalunya organitzés una exposició del mateix títol amb la voluntat de mostrar l’essència de l’associacionisme català a través del moviment ateneístic.

La mostra recull les formes associatives catalanes, els seus antecedents i el seu desenvolupament en el teixit sociocultural del país des del segle XIX fins a l’actualitat. Consta d’onze lones que plasmen l’evolució històrica d’entitats gremials, escoles de formació, societats musicals, orfeons, casals, etcètera. Destaca la tasca realitzada pels ateneus en l’alfabetització i culturització de les classes treballadores i menestrals, en la formació de ciutadans i en la difusió popular del catalanisme.

Característiques: 11 Banderoles  200×120 cm lona PVC fotogràfic HQ imprès en alta qualitat digital tot color una cara. Suports X-Bànner XL.

Condicions d’itinerància de l’exposició: es recomana que l’itinerància sigui d’entre 2 i 3 setmanes. L’ateneu interessat a acollir una itinerància pot ocupar-se del transport de l’exposició (caldrà que la vingui a buscar a la seu de la federació i la torni un cop acabada la itinerància). També hi ha la possibilitat que la Federació s’ocupi del transport, repercutint el cost a  l’ateneu. El muntatge i desmuntatge va a càrrec de l’ateneu organitzador, i la federació revisarà l’exposició un cop retornada. Si es donés el cas que hi hagués algun desperfecte l’entitat n’haurà d’assumir el cost. 

Materials i activitats de suport: Hi ha la possibilitat de disposar del material següent: 

 • Exemplars del llibre “Ateneus. Cultura i llibertat. Associacionisme a la Catalunya contemporània” de Ramón Arnabat i Xavier Ferré. L’entitat els podrà vendre a un preu de 25,00 €. El 30% de l’import de les vendes del llibre serà per a l’ateneu.
 • Cartell per anunciar l’exposició: l’ateneu interessat se li farà arribar un document en format pdf per poder-lo imprimir. 
 • Imatge per a xarxes socials
 • Hi ha la possibilitat de fer una xerrada de presentació del llibre amb motiu de la inauguració de l’exposició. Aquesta xerrada tindrà un cost (consulteu-ho a la FAC). 

Contacte

secretaria@ateneus.cat

Coordinada per la Federació d’Ateneus de Catalunya i comissariada per Jordi Albaladejo, se centra en el fet literari a ateneus, casals i orfeons al llarg de la història. Són 11 plafons que recullen el patrimoni bibliotecari, les aules de formació d’escriptura, els clubs de lectura, escriptors i escriptores, i les activitats vinculades amb la literatura i els ateneus. Aquesta exposició enceta la sèrie d’exposicions monogràfiques anuals “L’Ateneu és casa teva”.

Característiques: 11 Banderoles 80×180 cm lona frontlit fotogràfica imprès en alta qualitat digital tot color una cara. Suports X-Bàner. 

Condicions d’itinerància de l’exposició: es recomana que l’itinerància sigui d’entre 2 i 3 setmanes. L’ateneu interessat a acollir una itinerància pot ocupar-se del transport de l’exposició (caldrà que la vingui a buscar a la seu de la federació i la torni un cop acabada la itinerància). També hi ha la possibilitat que la Federació s’ocupi del transport, repercutint el cost a  l’ateneu. El muntatge i desmuntatge va a càrrec de l’ateneu organitzador, i la federació revisarà l’exposició un cop retornada. Si es donés el cas que hi hagués algun desperfecte l’entitat n’haurà d’assumir el cost. 

Materials i activitats de suport: Hi ha la possibilitat de disposar del material següent: 

 • Cartell per anunciar l’exposició: l’ateneu interessat se li farà arribar un document en format pdf per poder-lo imprimir. 
 • Imatge per a xarxes socials
 • Llibret de 16 pàgines amb un cost de 1,5 € + IVA c/u. 

Contacte

secretaria@ateneus.cat

L’exposició presenta una selecció de la col·lecció de nines de l’Esbart amb vestits dels balls més representatius de la seva història. Les 42 nines que formen la col·lecció mostren la indumentària de 19 balls tradicionals i danses de creació que l’Esbart ha ballat, des del primer moment, l’any 1970, fins la darrera coreografia estrenada el 1995. Enguany el grup s’ha ampliat amb una nova parella vestida de Ballem, la coreografia que ha estat un dels balls estrella dels darrers anys. A través d’aquestes nines es pot conèixer, no tan sols la història d’un esbart barceloní, sinó també apropar-se a la indumentària tradicional catalana i descobrir els secrets que s’amaguen darrere del vestuari que llueixen balladores i balladors a cada actuació. Així, el visitant podrà fer un viatge per l’evolució del rober d’un esbart dansaire al llarg de la segona meitat del segle XX i fins avui.

L’Esbart Sant Jordi es va fundar en una casa del carrer Larrad de Barcelona el juny de l’any 1970 gràcies a l’empenta i les ganes d’un grup de joves procedents de l’Esbart Català de Dansaires i sota la il·lusió del que era el seu president, Manel Cebrián i Durbà. L’any 2020 va arribar al seu cinquantè aniversari i per celebrar aquesta fita va elaborar aquesta exposició que es va inaugurar el desembre del 2020 a La Farinera del Clot. L’exposició es posa a disposició de les entitats relacionades amb la cultura popular que hi estiguin interessades, per tal que la puguin instal·lar en els seus espais expositius.

Característiques:

 • L’exposició està formada per 8 plafons amb vitrines, 7 vitrines exemptes i un vídeo.

Elements:

 • 8 plafons de melamina amb les vores xapades i vinils laminats amb la gràfica per un sol costat, de 200 x 120 x 2 cm. Poden anar penjats a paret, ja que tenen els seus propis encaixos, o bé suportats amb peus de fusta.
 • 9 vitrines individuals de 50 x 40 x 25 cm, amb estructura de fusta i urna de metacrilat, que s’encaixen en els plafons.
 • 7 vitrines exemptes amb estructura metàl·lica i vidre, de 163 x 43 x 43 cm.
 • Vídeo de 7 minuts

Embalatge: Tot el material de l’exposició viatjarà empaquetat en embalatge tou de llarga durada, reutilitzable. L’entitat que l’aculli haurà de garantir la conservació del material d’embalatge. Tant els 8 plafons com les vitrines que els acompanyen es transportaran desmuntats i embalats individualment en 26 paquets: 8 pels plafons, 9 per als suports de les vitrines i 9 per a les urnes de metacrilat. Les 7 vitrines exemptes es transportaran muntades i embalades individualment. Les nines viatjaran en tres caixes de plàstic, de 45 x 65 x 40 cm.

Muntatge i desmuntatge de l’exposició:

 • El muntatge i desmuntatge va a càrrec de l’Esbart Sant Jordi, per bé que en cada cas es necessitaran una o dues persones de suport.

Transport i recollida: 

 • El transport anirà a càrrec de l’entitat que aculli l’exposició, sota la supervisió d’una persona de l’Esbart Sant Jordi. Es farà amb una furgoneta i el material s’haurà de recollir a la seu de la darrera entitat que l’hagi acollit o, si no fos així, a la seu de l’Esbart Sant Jordi.

Condicions de l’espai expositiu: 

 • L’exposició només es pot muntar en espais tancats que garanteixin la seguretat dels materials exposats.
 • Requereix un espai d’aproximadament 150m2 o 22m lineals, per bé que es pot adaptar a l’espai disponible de cada seu, reduint si cal el número de plafons.
 • L’equip de l’Esbart Sant Jordi s’encarregarà d’adaptar els materials per a cada seu, si és necessari.
 • No incorpora la il·luminació.
 • Necessita un projector o bé una pantalla que permeti reproduir el vídeo.

Difusió: 

 • Es facilitarà tot el material per a la difusió (imatges, logotips, textos) que requereixi cada seu.
 • L’exposició té un disseny de cartell fàcilment adaptable a cada seu.

Cost:

 • L’entitat que aculli l’exposició s’haurà de fer càrrec de l’assegurança de tot el material (col·lecció de nines i elements expositius) i del transport.

Contacte

secretaria@ateneus.cat

Esbart Sant Jordi | Gisel·la Mas

esbartsantjordi@gmail.com | 605 08 74 68 | www.esbartsantjordi.catwww.vestitsperballarsantjordi.cat

CICLE GAUDÍ

El Cicle Gaudí és un projecte que impulsa l’Acadèmia del Cinema Català amb el suport de les Diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, la Generalitat de Catalunya i la Fundació Víctor Grífols i Lucas. Constitueix una xarxa estable de sales a Catalunya que porta 10 pel·lícules catalanes per any, una cada mes, a quasi una vuitantena de poblacions de tot el territori. Arriba allà on els ciutadans no tenen un accés fàcil a l’oferta en pantalla gran, ja sigui per manca de sala de cinema o bé per absència de programació catalana a les sales de cinema properes.

Amb poc més de 4 anys el Cicle Gaudí ha multiplicat per més de 6 la seva presència arreu del territori, passant de les 12 sales amb què es va iniciar el 2016 a la província de Barcelona, a les 77 que el conformen en l’actualitat a tota Catalunya. La voluntat que hi ha darrere aquest projecte és promoure el consum de cinema català a tot el territori, prestigiar la cinematografía feta aquí i fomentar un hàbit de consum en el públic català, facilitant-li l’accés a les històries que més directament interpel·len.

Els ateneus que estiguin interessats, han de posar-se en contacte amb la coordinadora del Cicle, Marina Saura i Olivella, escrivint al correu msaura@ciclegaudi.cat o trucant al 673 284 114 (preferiblement de 8h a 16h) i indicant que sou un ateneu federat. Així es promou que els ateneus que tenen sales de cinema, programin pel·lícules de producció catalana i s’uneixin a la seva xarxa de sales que programen en aquesta línia.

Si voleu més informació sobre les pel·lícules disponibles podeu entrar al web: https://www.ciclegaudi.cat/

ALTRES

EAR és un projecte educatiu europeu que pretén implementar un mètode capaç de promoure una interacció eficaç i constructiva amb els altres, un pensament crític, una actuació socialment responsable i una actuació democràtica. La dialèctica, amb més de 2.500 anys d’antiguitat és un element molt important del patrimoni cultural immaterial europeu i promou l’argumentació racional, del descobriment gradual del coneixement i es centra en conceptes i idees més amplis, fet que permet la comprensió profunda dels valors fonamentals. En el taller es combinen la dialèctica i el teatre de manera integrada, buscant un conjunt amè i útil.

Pàgina web de l’activitat: https://wusmed.org/portfolio/ear/

Tipus d’activitat: Taller formatiu

Durada del taller: Dues sessions de tres hores en streaming (el 14/11/2020 i el 19/12/2020 a les 10 del matí)

Cost: Gratuït

Contacte: Nàdia Cruañas

projects@wusmed.org | 772 434 756

Aquest és un taller de mindfulness, on s’utilitzen tècniques de diferents metodologies com son la relaxació, la meditació i el mindfulness. Inclou dinàmiques d’educació emocional, en que la persona practicant no sols escolta un discurs o realitza un exercici de concentració mental, sinó que executa tasques, reflexions, visionats, escolta activa, etc. en mode d’exercicis que promocionen un major coneixement d’una mateixa, l’adquisició d’aprenentatge emocional i l’aprenentatge de com gestionar les pròpies emocions i estats d’ànim. Els seus beneficis, per tant, seran molt diversos: relaxar-se, gaudir d’una estona agradable, adquirir tècniques de control personal, millorar l’autoestima, conèixer-se millor a una mateixa, connectar amb les emocions, compartir una estona de benestar amb altres persones, etc. També hi ha l’opció de fer una xerrada o una presentació teòrica prèvia sobre relaxació positiva.

MATERIAL I ESPAI

Material necessari per 1 participant:

 • màrfegues
 • mantes
 • tovalloles
 • coixins

El pot dur cada participant o bé proporcionar-ho cada entitat. Es requereix una sala ampla, silenciosa, sense interrupcions, que pugui estar a les fosques.

DESTINATARIS

Aquest taller es destina a tota mena de públics. Cal recalcar que aquesta activitat és beneficiosa per tota mena de persones, en tant que la relaxació és un aspecte clau per frenar el ritme accelerat que condueix la nostra societat. Pel que fa al número de participants és idoni un interval entre 6 i 12, tot i que es pot realitzar amb més o menys participants.

DISPONIBILITAT

Dilluns, dimarts, dimecres i divendres a partir de les 16:00.

Cost especial per als ateneus federats: 40€ taller – 60€ taller + xerrada

Durada: el taller té una durada de 60 minuts. Es pot realitzar una sessió de 2 hores, en què es farà una prèvia presentació teòrica i a continuació el taller pràctic. Si es fa una introducció teòrica és favorable disposar d’un projector, però no imprescindible.

Contacte: Sònia Fontseca Moratalla

sonfontmor@gmail.com | 657643670

Contacta

ateneus@ateneus.cat
93 268 81 30
Gràcies pel teu missatge. S'ha enviat correctament.
S'ha produït un error en intentar enviar el vostre missatge. Si us plau, intenta-ho més tard.

En enviar les meves dades, accepto que es posi en contacte amb mi