Catàleg d’Activitats

Propostes d’activitats que la FAC ofereix als ateneus federats, com documentals, xerrades i actuacions musicals


PROPOSTES FAC

En aquest apartat els ateneus vinculats a la FAC podreu trobar les propostes que generi la pròpia Federació d’Ateneus de Catalunya per vosaltres.

Ja podeu presentar a la vostra entitat el documental produït per Federació d’Ateneus de Catalunya (FAC): “Ateneus Llavor de Llibertat”.

Us proposem:

Projecció del documental a l’entitat i presentació per part del seu director Sergi Sandúa de la productora Nosotros Films.

Podeu dur a terme l’activitat amb diferents opcions:

Podeu dur a terme l’activitat amb diferents opcions:

 1. Projecció del documental.
 2. Projecció del documental + presentació i debat amb director.
 3. Projecció del documental + presentació i debat amb un membre de la junta directiva de la FAC.

El documental es pot projectar en diferents formats:

 • El DVD que ha editat la FAC i hem enviat a les entitats
 • En versió .MOV
 • En DCP.

Cal que els ateneus tinguin en compte els requisits tècnics dels que disposen per triar el format

en el que es vol projectar.

Us oferim:

 • Edició del cartell en pdf perquè el pugueu imprimir i fer difusió de l’activitat.
 • Punt de venda de DVD’s. El cost de cada DVD és de 10 € (l’Ateneu es quedarà 5€ per DVD venut).

Cost de l’activitat:

Gratuït si només es projecta el documental.

70 € + IVA (ja inclou el transport dels ponents).

Contacte

Per tal de dur a terme la presentació i projecció del documental a la vostra entitat podeu escriure un correu a ateneus@teneus.cat o bé trucar al 93 268 8130. En el Cas que només vulgueu fer la projecció sense presentació us agrairíem que ens faciliteu la data de la projecció,

Ateneus: Llavor de persones.

Ateneus: Llavor de cultura

Ateneus: Llavor de pensament.

Ateneus: Llavor de llibertat.

Més informació a: https://www.ateneus.cat/documental-ateneus-llavor-de-llibertat/ 

Per demanar una exposició pel teu Ateneu heu de omplir aquest formulari

Demana la nova exposició produïda per la FAC Som Ateneus; un recull de la història, l’organització i els valors de l’associacionisme, en 18 cubs de cartró plens de fotografies, activitats, fets històrics, curiositats i anècdotes.

Qui diu que un ateneu és només un edifici compost per quatre parets, un sostre i diferents sales, papers i persones? Un ateneu és molt més que això! És el lloc on escapar-te durant unes hores, un lloc on retrobar-te amb els teus i el lloc que et pertany a tu, i a tots els socis i sòcies que hi formen part.

Una estructura única per a cada ateneu! El format en cubs permet que cada exposició sigui diferent, i que les persones que la muntin puguin ser creatives i posar en valor les parts que més els agradin.

Gràcies a l’exposició Som Ateneus podràs entendre i conèixer tot el què has de saber sobre la figura d’aquestes entitats:

 • Recorre la història dels ateneus.
 • Assabenta’t de les activitats que s’hi duen a terme.
 • Coneix curiositats i dades dels ateneus.
 • Pren nota del perquè son especials.
 • Documenta’t com s’organitzen.
 • Pregunta’t com pots participar-hi!
 • I juga al Trivial dels ateneus! Quantes preguntes encertaràs?

Característiques:

Elements:

 • 12 cubs: 60cm d’amplada, 60cm llargada i 60cm alçada.
 • 6 cubs: 60cm d’amplada, 60cm llargada i 80cm alçada.

Embalatge: Tot el material de l’exposició viatjarà empaquetat en embalatge de paper de bombolles, preferentment, reutilitzable. L’entitat que l’aculli haurà de garantir la conservació del material d’embalatge.

Muntatge i desmuntatge de l’exposició:

El muntatge i desmuntatge va a càrrec de l’entitat. És recomanable que es faci entre dues o més persones.

Transport i recollida:

El transport anirà a càrrec de l’entitat que aculli l’exposició. L’exposició desmontada es basa en:

3 paquets de 120 x 60 x 15 cm (alçada, amplada, gruix)
1 paquet de 120 x 80 x 20 cm (alçada, amplada, gruix)
4 paquets de 60 x 60 x 15 cm (alçada, amplada, gruix) (bases dels cubs)

És per aquest motiu que es recomana que el transport utilitzat sigui de grans dimensions.

Condicions de l’espai expositiu:

L’exposició només es pot muntar en espais tancats que garanteixin la seguretat dels materials exposats.

Difusió:

Es facilitarà tot el material per a la difusió (imatges, logotips, textos) que requereixi cada seu.

L’exposició té un disseny de cartell fàcilment adaptable a cada seu.

Cost:

L’entitat que aculli l’exposició s’haurà de fer càrrec del transport al complet.

Contacte: secretaria@ateneus.cat

La Federació d’Ateneus de Catalunya i el magazín La Mira han elaborat aquesta exposició que repassa l’espoli patrimonial franquista vers l’associacionisme ateneístic.

L’espoli patrimonial fou un mecanisme repressiu de primer ordre en el qual confluïen la voluntat política de càstig als “enemics” i l’interès econòmic del Nuevo Estado sorgit de la victòria de la Guerra Civil. Des de l’inici de la insurrecció, el Movimiento Nacional buscà consolidar-lo sobre una sòlida base legal, construïda expressament per legitimar la usurpació patrimonial generalitzada a totes les persones físiques i jurídiques, vives o mortes/existents, que qualificà d’enemics polítics. Centenars d’immobles foren espoliats a les entitats del moviment associatiu de Catalunya.

Característiques: 13 plafons Banner de 80×180 cm, lona frontlit fotogràfica impresa en alta qualitat digital, tot en color a una cara. Suports per X-Bàner. 

Condicions d’itinerància de l’exposició: Es recomana que l’itinerància sigui d’entre 2 i 4 setmanes. L’ateneu interessat a acollir una itinerància pot ocupar-se del transport de l’exposició (caldrà que la vingui a buscar a la seu de la federació i la torni un cop acabada la itinerància). També hi ha la possibilitat que la Federació s’ocupi del transport, repercutint en el cost. El muntatge i desmuntatge va a càrrec de l’ateneu organitzador, la Federació revisarà l’exposició un cop retornada. Si es donés el cas que hi hagués algun desperfecte l’entitat n’haurà d’assumir el cost. 

Materials i activitats de suport:

 • Cartell per anunciar l’exposició: A l’’ateneu interessat se li farà arribar un document en format pdf per poder-lo imprimir. 
 • Imatge per a xarxes socials
 • Programa de mà de l’exposició: Quan s’encarrega l’exposició se’n rebran 20. Si se’n volen més, s’hauran de demanar a la FAC.

Teniu la opció d’afegir una xerrada sobre l’exposició per aprofundir en el tema. Més informació AQUÍ

Contacte: secretaria@ateneus.cat

Coordinada per la Federació d’Ateneus de Catalunya i comissariada per Jordi Albaladejo, se centra en el fet literari a ateneus, casals i orfeons al llarg de la història. Són 11 plafons que recullen el patrimoni bibliotecari, les aules de formació d’escriptura, els clubs de lectura, escriptors i escriptores, i les activitats vinculades amb la literatura i els ateneus. Aquesta exposició enceta la sèrie d’exposicions monogràfiques anuals “L’Ateneu és casa teva”.

Característiques: 11 Banderoles 80×180 cm lona frontlit fotogràfica imprès en alta qualitat digital tot color una cara. Suports X-Bàner. 

Condicions d’itinerància de l’exposició: es recomana que l’itinerància sigui d’entre 2 i 3 setmanes. L’ateneu interessat a acollir una itinerància pot ocupar-se del transport de l’exposició (caldrà que la vingui a buscar a la seu de la federació i la torni un cop acabada la itinerància). També hi ha la possibilitat que la Federació s’ocupi del transport, repercutint el cost a  l’ateneu. El muntatge i desmuntatge va a càrrec de l’ateneu organitzador, i la federació revisarà l’exposició un cop retornada. Si es donés el cas que hi hagués algun desperfecte l’entitat n’haurà d’assumir el cost. 

Materials i activitats de suport: Hi ha la possibilitat de disposar del material següent: 

 • Cartell per anunciar l’exposició: l’ateneu interessat se li farà arribar un document en format pdf per poder-lo imprimir. 
 • Imatge per a xarxes socials
 • Llibret de 16 pàgines amb un cost de 1,5 € + IVA c/u. 

Contacte

secretaria@ateneus.cat

La música és una part molt important de l’activitat dels nostres ateneus. La nova exposició que presenta la Federació d’Ateneus de Catalunya pretén fer un recull de l’activitat musical que es viu i es genera des dels Ateneus.

La informació que hi trobareu és la que han tramès 21 ateneus, a partir d’un qüestionari en línia organitzat en cinc seccions que són les que han conformat, alhora, el material i l’ordre de l’exposició:

 • Compositors i música vinculada als ateneus
 • Músics i agrupacions
 • Escoles de música
 • Cicles i festivals de música
 • Auditoris dels ateneus

Característiques: 12 Banderoles 80×180 cm lona frontlit fotogràfica imprès en alta qualitat digital tot color una cara. Suports X-Bàner.

Condicions d’itinerància de l’exposició: es recomana que l’itinerància sigui d’entre 2 i 3 setmanes. L’ateneu interessat a acollir una itinerància pot ocupar-se del transport de l’exposició (caldrà que la vingui a buscar a la seu de la federació i la torni un cop acabada la itinerància). També hi ha la possibilitat que la Federació s’ocupi del transport, repercutint el cost a  l’ateneu. El muntatge i desmuntatge va a càrrec de l’ateneu organitzador, i la federació revisarà l’exposició un cop retornada. Si es donés el cas que hi hagués algun desperfecte l’entitat n’haurà d’assumir el cost. 

Materials i activitats de suport: Hi ha la possibilitat de disposar del material següent: 

 • Cartell per anunciar l’exposició: l’ateneu interessat se li farà arribar un document en format pdf per poder-lo imprimir. 
 • Imatge per a xarxes socials

Contacte

secretaria@ateneus.cat

La publicació del llibre “Ateneus: Cultura i llibertat. Associacionisme a la Catalunya Contemporània” (2015), obra dels historiadors Ramon Arnabat i Xavier Ferré, ha propiciat que la Federació d’Ateneus de Catalunya organitzés una exposició del mateix títol amb la voluntat de mostrar l’essència de l’associacionisme català a través del moviment ateneístic.

La mostra recull les formes associatives catalanes, els seus antecedents i el seu desenvolupament en el teixit sociocultural del país des del segle XIX fins a l’actualitat. Consta d’onze lones que plasmen l’evolució històrica d’entitats gremials, escoles de formació, societats musicals, orfeons, casals, etcètera. Destaca la tasca realitzada pels ateneus en l’alfabetització i culturització de les classes treballadores i menestrals, en la formació de ciutadans i en la difusió popular del catalanisme.

Característiques: 11 Banderoles  200×120 cm lona PVC fotogràfic HQ imprès en alta qualitat digital tot color una cara. Suports X-Bànner XL.

Condicions d’itinerància de l’exposició: es recomana que l’itinerància sigui d’entre 2 i 3 setmanes. L’ateneu interessat a acollir una itinerància pot ocupar-se del transport de l’exposició (caldrà que la vingui a buscar a la seu de la federació i la torni un cop acabada la itinerància). També hi ha la possibilitat que la Federació s’ocupi del transport, repercutint el cost a  l’ateneu. El muntatge i desmuntatge va a càrrec de l’ateneu organitzador, i la federació revisarà l’exposició un cop retornada. Si es donés el cas que hi hagués algun desperfecte l’entitat n’haurà d’assumir el cost. 

Materials i activitats de suport: Hi ha la possibilitat de disposar del material següent: 

 • Exemplars del llibre “Ateneus. Cultura i llibertat. Associacionisme a la Catalunya contemporània” de Ramón Arnabat i Xavier Ferré. L’entitat els podrà vendre a un preu de 25,00 €. El 30% de l’import de les vendes del llibre serà per a l’ateneu.
 • Cartell per anunciar l’exposició: l’ateneu interessat se li farà arribar un document en format pdf per poder-lo imprimir. 
 • Imatge per a xarxes socials
 • Hi ha la possibilitat de fer una xerrada de presentació del llibre amb motiu de la inauguració de l’exposició. Aquesta xerrada tindrà un cost (consulteu-ho a la FAC). 

Contacte

secretaria@ateneus.cat


ACTUACIONS EN VIU

Espectacles en directe, concerts, mostres de cultura popular, actuacions musicals i teatrals de tot tipus.

Vols un esdeveniment únic, original i de qualitat?
Programar amb nosaltres esdevé una aposta decidida per una acció social responsable.

La Fundació la Roda, te per missió afavorir a través de la cultura la transformació social dels territoris on cal treballar per la cohesió. Promovem la cultura, les tradicions festives i la llengua catalana aportant eines educatives, lúdiques i culturals als barris de pobles i ciutats catalanes.

45 anys d’experiència ens avalen.

MÀGIA, TEATRE D’OMBRES, PROPOSTES AMB PERSPECTIVA DE GÈNERE, TITELLES, CLOWN I ESPECTACLES D’HUMOR!

Podeu descarregar-vos el catàleg amb tota la programació en el següent enllaç

Possa’t en contacte, per a més informació.

Tel,: 93 414 72 01 – 93 414 77 05
Correu electrònic: administracio@fundaciolaroda.cat

El follet Joan i la remeiera Tupinamburga t’acompanyen a descobrir el món de les plantes remeieres. Al llarg del camí trobarem nous amics que ens ensenyaran les plantes que es troben a la muntanya, perquè s’utilitzen i algun dels seus secrets. I així coneixerem alguns personatges de la tradició popular: follets, nimfes, fades, bruixes bones, sàtirs… Parem l’orella per captar amb el cor els consells que ens donaran i que al llarg dels segles han enriquit el saber que ens dona la Natura.

Durada: 50 minuts, aproximadament.

Idioma: Català o castellà.

Cost: 950€ + desplaçament (demanar pressupost) + IVA

Contacte: Roser Serra Medina – lletresmagiques@gmail.com / 608 78 72 99

Més informació i requisits tècnics: Us podeu descarregar el dossier complet AQUÍ

És un espectacle basat en la persona i l’obra de Miquel Martí i Pol. A partir de tres personatges que protagonitzen cada un dels tres relats coneixerem l’obra d’aquest poeta de la plana. La trama dels contes es desenvolupa entre la lectura de breus poemes i amb acompanyament musical en directe: acordió diatònic, flabiol, percussions … Són titelles de silueta, de taula i de guant.

Tipus de públic: Infantil i familiar (a partir de 5 anys)

Àrea Geogràfica: Catalunya

Durada: 50 minuts, aproximadament

Idioma: Català

Cost: 700€ + IVA

Contacte: microtroupe@gmail.com / 606 55 11 07 – 617 71 74 51

Més informació i requisits tècnics: Us podeu descarregar el dossier complet AQUÍ

És un viatge musical amb el que, alternant les explicacions, presentacions amb audiovisuals i les interpretacions musicals en viu, a dues veus i amb cinc instruments, es van descobrint les essències i les arrels de la cultura musical mediterrània. El públic s’endinsa a la música mediterrània navegant entre músiques i cançons gregues, tarantel·les, melodies napolitanes, cançons marineres catalanes, mallorquines, menorquines, valencianes, d’Egipte, Tunísia i Israel.

Tipus de públic: Infantil i familiar (a partir de 5 anys)

Àrea Geogràfica: Barcelona, amb desplaçament de fins a 60km. Consultar per distàncies més llargues.

Durada: 1h 30 minuts, aproximadament

Idioma: Català

Cost: 350€ + IVA

Contacte: vcabosmur@hotmail.com / 629 640 985

Més informació i requisits tècnics: El conferenciant porta el seu propi equip de so, apte per a les 2 veus i els 5 instruments. Es requereix una sala que disposi d’Internet, pantalla TV (o projector i pantalla i dos altaveus)


XERRADES I CONFERÈNCIES

Cicles de xerrades de diferents temes d’actualitat, polítics, socials i culturals. Presentacions i taules rodones.

Dels historiadors Ramon Arnabat i Xavier Ferré

VIGENT.- La Federació d’Ateneus de Catalunya va editar el 2015 el llibre “Ateneus: Cultura i llibertat. Associacionisme a la Catalunya contemporània”. Els historiadors Ramon Arnabat i Xavier Ferré, són els coautors de la publicació, que fa un recorregut pel moviment associatiu al Principat de Catalunya des de l’Edat mitjana fins a l’actualitat, tot destacant la seva aportació a la formació intel·lectual de les classes subalternes.

A més de remarcar la centralitat dels ateneus en la tasca culturitzadora i polititzadora de les classes populars, l’obra incideix en la tipologia d’aquestes entitats associatives, les quals, des de vessants ideològics diversos, acompleixen un objectiu cohesionador dels sectors socials que s’hi identifiquen.

L’afany actualitzador d’aquesta recerca explica la introducció de models sociabilistes que a hores d’ara malden per projectar socialment noves necessitats i concepcions. El llibre ha estat editat per la Federació d’Ateneus de Catalunya amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona.

Reportatge clicant aquí.

Contacte

ateneus@ateneus.cat.

Montserrat Segura

La Confederació Sardanista de Catalunya ha reeditat el llibre infantil ‘En Pep, el nen que somiava sardanes’ de l’autora, Montserrat Segura, amb l’Editorial Gorbs. Un mitjà que s’emmarca en el projecte per inscriure la sardana i la cobla com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de l’UNESCO.

Descripció de l’activitat: La presentació del llibre comptarà amb la intervenció del president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Sr. Xavier Tresserras, per explicar la relació de l’obra amb el projecte sardanista per arribar a la UNESCO. Seguidament, l’autora del llibre Montserrat Segura explicarà el procés artístic i farà una breu lectura del llibre. Tot seguit es procedirà al torn de preguntes i respostes, per acabar amb firma de llibres. L’activitat es dirigeix a un públic general però amb especial atenció a l’infantil

Durada: Una hora

Cost: Activitat gratuïta. Preu del llibre 12€

Recursos materials necessaris: Dues taules i dues cadires per poder establir un punt de venda i un espai reservat per la firma dels llibres

Contacte: Confederació Sardanista de Catalunya  /  Telèfon 93 319 76 37  /  Correu electrònic: info@confsardanista.cat

El llibre està format per un recull de 4 contes, tot ben il·lustrat per Marina Gibert, Pau Bahí, Roser Segura i Dani Torrent. El volum s’edita per primera vegada l’any 2017 amb motiu del bicentenari del compositor, mateix nom que l’autora Montserrat Segura acull al títol per fer-ne al·lusió. L’any 2021 l’obra és premiada per la Promoció i Difusió de la Capital de la Sardana.

L’autora del llibre, Montserrat Segura, filòloga de formació ha combinat la seva passió per l’escriptura amb la fotografia, correcció i traducció. Ha realitzat diverses publicacions a destacar ‘El contracte Wong, novelette’ de ciència-ficció de Pagès Editors, amb la qual va ser guardonada amb el premi de Narrativa Joaquim Ruyra dels Premis Recull de Blanes, o ‘El Quadern d’Osiris’ per Edicions Cal·lígraf.

Jordi Boixadós

Jordi Boixadós va escriure la seva desena obra literària Mentre la neu sigui blanca durant els mesos de confinament a causa de la pandèmia de la covid. En aquell moment, tothom es va fer moltes preguntes sobre el nostre entorn, cap on portàvem el món, sobre el canvi climàtic i la fràgil sostenibilitat de l’entorn. El confinament també va posar en relleu la manca de contacte humà de les persones estimades. Per això no és gens estrany que el llibre estigui marcat per la nostàlgia i que el protagonista tingui la necessitat de recuperar el passat que el pare ha mantingut en silenci durant desenes d’anys.

Descripció de l’activitat: Tertúlia literària per debatre al voltant dels temes d’actualitat dels que s’alimenta el llibre, de la seva obra com a traductor i escriptor i dels canvis en la seva manera d’escriure. I, si en el vostre cercle literari compteu amb escriptors i escriptores, els convidem a presentar-la. Per què no?

Durada: 1h

Proposta extra: Concert-tertúlia. Boixadós ha cultivat altres facetes artístiques, com la música. El passat mes de maig va presentar el seu sisè disc “Vuitanta mil segons” (el podeu escoltar a Spotify: https://fanlink.to/vuitantamilsegons).

Cost: Tertúlia gratuïta (tot i que s’agraeix aportació per cobrir desplaçaments) / Concert-tertúlia: preu a consultar

Recursos materials necessaris: Els ateneus hauran de posar-se en contacte amb la llibreria que tinguin de referència per disposar de la novel·la, abans o el mateix dia de la tertúlia. Si es desitja fer un concert tertúlia, el preu pot variar segons les condicions del local, si es necessita equip de so i altres elements tècnics.

Contacte: erovira@blauscomunicacio.cat

Informació extra:

OBRA LITERÀRIA

2022 Mentre la neu sigui blanca (Columna)
2019 Popocatépetl (Lleonard Muntaner –Premi de teatre Pare Colom 2019)
2015 L’home que comptava diners (RBA- La Magrana)
2011 Àngels a l’andana (Columna)
2006 Somiar truites-To Dream Omelettes (RBA- La Magrana)
2000 Mirades de dona (Columna)
1998 El meu rival (Columna)
1993 Retrat de família (Columna)
1992 Morir a Tel Aviv (Pòrtic)
1990 El carrer Dachau (Pòrtic)

DISCOS

2022 Vuitanta mil segons (La catenària)
2014 Cuques de llum (RhRn)

2010 Jocs de rol (Temps Record)
2008 El cel aquí (Picap/Actual)
2005 Europa (Picap/Actual)
2002 Electrorgànic (Picap/Actual
Amb Camí del Mig
1998 Soldats fugint
1995 Insectes

Conferència amb un expert en la matèria per a repassar l’espoli patrimonial, documental i econòmic vers l’associacionisme durant la Guerra Civil i el franquisme, i com aquest ha perdurat fins als nostres dies. Un acte obert a resoldre dubtes i a ampliar les dades que s’ofereixen a l’exposició relacionada.

La xerrada es pot demanar de forma independent o conjuntament amb l’exposició “Quan s’enduen el país: l’Espoli franquista als ateneus de Catalunya“.

Tanmateix, i si voleu, és possible comptar amb un petit aparador amb exemplars de “L’espoli franquista dels ateneus catalans (1939-1984)“, llibre de la historiadora i comissaria de l’exposició Neus Moran. La FAC farà la gestió amb l’editorial i les llibreries locals.

Tipus de públic: General

Àrea geogràfica: Catalunya

Durada: 60-90 min

Idioma: Català

Cost: 200 euros

Contacte: secretaria@ateneus.cat

Més informació a PROJECTE ESPOLI

Jordi Tamayo

En Jordi Tamayo, advocat i activista dels drets socials i humans (membre de la junta de l’institut de drets humans de Catalunya i de l’observatori dels drets socials de terrassa) ofereix una sèrie de xerrades dedicades a la divulgació i la defensa dels drets humans:

 • Repàs crític a la declaració Universal dels DDHH, coincidint amb el seu 75 aniversari.
 • Valors Humans a prioritzar com a base dels drets.
 • Instruments actuals per tal de denunciar la vulneració de drets humans.
 • Que cal fer a la societat per evitar el col.lapse de la humanitat
 • Xerrada concreta sobre qualsevol dret, sempre amb contrast amb la realitat i comentant esdeveniments reals.

A qualsevol de les xerrades s’hi pot incorporar la presentació del llibre de Joan Tamayo, Cop de Maça, La Revolta poètica dels drets humans (amb lectura de poemes).

Àrea Geogràfica: Tota Catalunya

Durada: 60-90 min

Cost: Gratuït, tot i que s’accepten donatius per cobrir quilometratge o despeses

Contacte: joantamayo@gmail.com / 686 965 136

DOCUMENTALS I PROJECCIONS

Baula és el documental d’homenatge als cinc guanyadors dels Premis Nacionals de Cultura 2022, a través de les connexions que s’estableixen entre la seva obra i accions: des del moment de la creació íntima a la trobada final amb el públic, que es fa seu el missatge. El documental presenta el dramaturg Jordi Casanovas, l’escriptora Rosa Fabregat, el projecte Càntut, cançons de tradició oral, el PEN Català, i la ballarina i coreògrafa Núria Guiu , a través de la seva trajectòria, feta a partir dels enllaços amb persones, llocs i fets que els fan singulars i valuosos; i és que qualsevol obra, creació o manifestació artística –i també qualsevol acció en pro del bé col·lectiu– ha traçat aquest camí, singular i únic, fet de connexions, però que també parla de nosaltres com a peces que formen part d’un tot. Som una suma d’experiències i de relacions. Som comunitat. Som baules que fem cultura. Baula es va estrenar dimecres 7 de desembre, pel Canal 33, i es va reemetre diumenge 11 de desembre, per TV3.

Tipus de públic: General

Àrea Geogràfica: Catalunya

Durada: 45min

Idioma: Català

Cost: gratuït

Contacte: tecnic6@ateneus.cat

Més informació: Podeu trobar més informació sobre el documental AQUÍ


FORMACIONS

La FAC i l’ACELLEC volen oferir recursos i possibilitats a tots els ateneus per organitzar formacions de tota mena, tant per a juntes directives com per als seus associats o persones de l’entorn que hi tinguin interès.

SERVEIS QUE S’OFEREIXEN:

 • Programació estable de cursos a les vostres instal·lacions
 • Realització de cursos subvencionats a la vostra seu, sense cap cost per als vostres socis
 • Homologació d’aules per impartir formació subvencionada per la Generalitat, amb titulació oficial
 • Pagament de lloguer per l’ús de les aules dels vostres ateneus
 • Assessorament a les entitats en lleure educatiu i projectes socioculturals

DESCOMPTE:

S’aplica un 10% de descompte a:

 • Tota l’oferta formativa de l’Escola EFA
 • Cursos dissenyats a mida per a entitats adherides a la FAC
 • Les inscripcions individuals de tots els socis d’entitats adherides a la FAC

Més informació de les formacions que ofereix l’ACELLEC al pfd PROPOSTA FORMATIVA FAC

QUI OFEREIX AQUESTES FORMACIONS?:

ACELLEC – Associació Catalana d’Empreses del Lleure, l’Educació i la Cultura

L’Escola EFA és una iniciativa de l’Associació Catalana d’Empreses del Lleure, l’Educació i la Cultura, l’Acellec. La missió de l’Escola Efa és atendre les necessitats formatives i de qualificació dels professionals del lleure educatiu i sociocultural, atents sempre a la demanda de servei ciutadà i a la realitat econòmica i social del país. Fem bandera de la qualitat i del rigor professional i conjuguem la voluntat de servei i atenció social amb la realitat del mercat laboral.

Si us interessen aquestes formacions, contactar amb la FAC:

– ateneus@ateneus.cat

– 932688130


ALTRES EXPOSICIONS

-> Descarrega el catàleg d’exposicions actualitzat

L’Institut Ramon Muntaner, amb la col·laboració dels
centres i instituts d’estudis de recerca local i comarcal,
la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana
i la Federació d’Ateneus de Catalunya i els seus ateneus
federats, presenta un catàleg d’exposicions en oferta
per a l’any 2022.

L’IRMU té entre els seus objectius fer d’altaveu de les
propostes culturals provinents dels centres i instituts
d’estudis d’arreu dels territoris de parla catalana i
facilitar la col·laboració entre entitats i l’intercanvi de
projectes.

En aquest context, l’IRMU ha preparat un catàleg on es
pot consultar tota la informació sobre les exposicions
organitzades des dels centres d’estudis, ateneus
federats i entitats culturals catalanes, què actualment
estan en oferta. Així doncs, les entitats o institucions
interessades en acollir alguna d’aquestes exposicions
tindran al seu abast la informació tècnica, el material
complementari i les dades de contacte, amb l’objectiu
de facilitar el préstec d’aquestes mostres.
És una de les primeres accions que s’emmarca dins el
programa “Sumar per multiplicar” per afavorir la
col·laboració entre centres d’estudis i ateneus i que
sobretot pretén reforçar l’activitat cultural feta a nivell
local i comarcal.

El Cicle Gaudí és un projecte que impulsa l’Acadèmia del Cinema Català amb el suport de les Diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, la Generalitat de Catalunya i la Fundació Víctor Grífols i Lucas. Constitueix una xarxa estable de sales a Catalunya que porta 10 pel·lícules catalanes per any, una cada mes, a quasi una vuitantena de poblacions de tot el territori. Arriba allà on els ciutadans no tenen un accés fàcil a l’oferta en pantalla gran, ja sigui per manca de sala de cinema o bé per absència de programació catalana a les sales de cinema properes.

Amb poc més de 4 anys el Cicle Gaudí ha multiplicat per més de 6 la seva presència arreu del territori, passant de les 12 sales amb què es va iniciar el 2016 a la província de Barcelona, a les 77 que el conformen en l’actualitat a tota Catalunya. La voluntat que hi ha darrere aquest projecte és promoure el consum de cinema català a tot el territori, prestigiar la cinematografía feta aquí i fomentar un hàbit de consum en el públic català, facilitant-li l’accés a les històries que més directament interpel·len.

Els ateneus que estiguin interessats, han de posar-se en contacte amb la coordinadora del Cicle, Marina Saura i Olivella, escrivint al correu msaura@ciclegaudi.cat o trucant al 673 284 114 (preferiblement de 8h a 16h) i indicant que sou un ateneu federat. Així es promou que els ateneus que tenen sales de cinema, programin pel·lícules de producció catalana i s’uneixin a la seva xarxa de sales que programen en aquesta línia.

Si voleu més informació sobre les pel·lícules disponibles podeu entrar al web: https://www.ciclegaudi.cat/


CATÀLEG XTAC

Des de la FAC posem a l’abast de tots els ateneus federats un seguit d’espectacles de diferents disciplines artístiques per a programar en les vostres entitats. Teatre, música, circ, titelles, màgia… Doneu-hi un cop d’ull!

CATÀLEG D’ESPECTACLES

TENS PROPOSTES PEL CATÀLEG D’ACTIVITATS? Pots omplir el següent formulari: https://app.sifac.cat/eq/propostes_cataleg

Contacta

ateneus@ateneus.cat
93 268 81 30

En enviar les meves dades, accepto que es posi en contacte amb mi